De Vastgoedvragen: Wie betaalt de syndicuskosten van een niet verkocht appartement?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jullie hebben een nieuwbouwappartement gekocht. Het gebouw bestaat uit 6 appartementen, waarvan ééntje nog niet verkocht is. Helaas is de bouwheer of projectontwikkelaar failliet gegaan. Wat nu? Wie betaalt de syndicuskosten van dat laatste niet verkochte appartement. We overlopen de situatie stap voor stap.

Wie betaalt de syndicuskosten voor een niet verkocht appartement?

Wanneer een nieuwbouwappartement nog niet verkocht is, is de projectontwikkelaar er eigenaar van. De ontwikkelaar is dan verplicht voor dat appartement de syndicuskosten bij te dragen.

Wat als de eigenaar van een appartement failliet gaat?

Nu komt het probleem. De eigenaar, in dit geval de projectontwikkelaar, gaat failliet. Als de mede-eigenaar niet kan betalen, kan de syndicus een keuze maken om het ontbrekend kapitaal bij de andere appartementseigenaars op te vragen. Jij zal dus tijdelijk moeten betalen voor dat leegstaand appartement.

Het onbetaalde syndicusgeld terugvorderen

Natuurlijk is het een vervelende situatie dat jullie moeten bijdragen voor een appartement waarvan je geen eigenaar bent. Om dat onbetaalde geld terug te vorderen, zal de syndicus een schuldvordering neerleggen bij de curator die de rechtbank voor het faillissement heeft aangesteld. Jullie zijn sinds 1 januari 2019 als vereniging van mede-eigenaars een bevoorrechte schuldeiser en hebben voorrang op terugvordering.

De (openbare) verkoop van het appartement

De volgende stap is dat het appartement (openbaar) verkocht zal worden. Met de opbrengst van de verkoop worden de schuldeisers terugbetaald. De kans is klein dat jullie moeten vrezen dat de opbrengst op zal zijn voordat jullie als schuldeiser aan de beurt komen. De vereniging van mede-eigenaars heeft sinds dit jaar voorrang op hypothecaire schuldeisers.

Meer weten over de vereniging van mede-eigenaars?
Altijd al afgevraagd hoeveel personen in een appartement mogen wonen?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook