De Vastgoedvragen: Wat mag ik bouwen op landbouwgrond?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een stuk landbouwgrond in bezit dat aan jouw woning grenst. Je wil het enorm graag in gebruik nemen, maar wat je precies erop mag doen, blijft voor jou onduidelijk. Wat mag je bouwen op landbouwgrond?

Landbouwgrond is geen bouwgrond

De Vlaamse overheid heeft alle gronden volgens een bepaalde bestemming ingedeeld. Landbouwgrond is geen bouwgrond en kan dus niet gebruikt worden om op te bouwen. Er is ook geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Dat betekent dat je geen huizen, appartementen of uitbreidingen van woningen op landbouwgrond mag plaatsen.

Uitzondering voor professionele landbouwers

Professionele landbouwers hebben als enige wel de mogelijkheid om een huis te bouwen op landbouwgrond. Dit wordt streng gecontroleerd door de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid. Zij keuren stedenbouwkundige vergunningen in agrarisch gebied goed. Vind hier op de officiële website meer informatie over de toelating van woningen van een landbouwbedrijf.

Wat zijn de regels omtrent landbouwgrond?

Alles wat je op landbouwgrond doet, moet het landbouwkarakter en de landelijke uitstraling bewaren. Natuurlijk blijven deze twee administratieve woorden redelijk vaag. Daarom geven wij enkele specifieke voorbeelden.

Wat je zeker mag doen, is alles wat landbouwgerelateerd is. Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten.

Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook. Let wel op: dit kan verschillen van gemeente tot gemeente. Vraag dus zeker bij jouw lokale dienst van ruimtelijke ordening na wat zonder of met bouwvergunning mag.

Landbouwgrond als tuin gebruiken

Stel dat je denkt: ik ga het gewoon niet bebouwen en als tuin gebruiken. Hier knelt het schoentje. Een ingerichte tuin bewaart niet de landelijke uitstraling en is dus verboden. Je mag dus geen verhardingen en vaste speeltuigen op de grond plaatsen. Het bouwen van een poolhouse, zwembad of carport kan ook niet. Het bouwen van een tuinhuis dat geen bijhorende functie heeft met landbouwactiviteiten (moestuin) zal ook worden afgewezen.

Wat kan je eventueel wel doen? Het stuk landbouwgrond actief als wei of moestuin gebruiken en er een verplaatsbare voetbaldoel op plaatsen.

Wat dus mag:

  • Moestuin
  • Serre
  • Stal
  • Boomgaard/wijngaard
  • Weide
  • Hooiland
  • Tuinbouw
  • Akkerbouw

Wat dus niet mag:

  • Verharde tuin met zwembad, tuinhuis, carport, vaste speeltuigen…
  • Alles wat de landelijke uitstraling niet bewaart

Meer weten over de schuttingsmuur tussen jou en de buurman?
Wat als je woning zonevreemd is?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook