De Vastgoedvragen: Wat kan ik doen als mijn bouwvergunning vervalt, eindigt of vernietigd wordt?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bouwvergunningen zijn ingewikkeld. Wie een bouwvergunning ontvangt, krijgt een afgebakende periode waarin hij volgens de opgegeven voorwaarden zijn woning kan bouwen. Deze periode noemen we de geldigheidsduur van de vergunning.

Wat maakt de geldigheidsduur van een bouwvergunning verwarrend?

De geldigheidsduur moet jou stimuleren om op tijd aan de bouw van de woning te beginnen. Een bouwvergunning vervalt enkel wanneer de woning niet op tijd klaar is of wanneer er niet op tijd aan werd begonnen. Wanneer een woning eenmaal staat, is de bouwvergunning eeuwig en definitief.

Toch kan het gebeuren dat de duurtijd van de omgevingsvergunning afloopt voordat je kon beginnen aan jouw huis te bouwen. De vergunning vervalt dan en zo staat jouw huis plots niet vergund. Wat kan je dan doen?

Wat kan je doen tegen een verlopen bouwvergunning?

Je kan een verlenging van maximaal twee jaar aanvragen. Hiervoor moet je wel aantonen dat je door overmacht niet aan de werken kon beginnen. Vraag de termijnverlenging voor de zekerheid minstens 3 maanden voor de vervaldatum aan.

Wat kan je doen tegen een vernietigde bouwvergunning?

Je kan beroep indien bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Een bouwvergunning kan enkel ingetrokken worden wanneer je niet volgens de voorwaarden van de vergunning bouwt. Bijvoorbeeld: je beslist plots een veranda bij te bouwen zonder dat dit oorspronkelijk in jouw vergunningsaanvraag stond. Zolang je exact volgens de aanvraag bouwt, is er niets aan de hand.

Wat zijn de gevolgen wanneer mijn woning geen vergunning heeft?

Helaas is hiervoor een kort antwoord: een woning die niet vergund is, moet helaas worden afgebroken. Voordat het zo ver is, heb je meestal de kans om de gemeente opnieuw te vragen of er toch geen vergunning afgeleverd kan worden. Als dit niet het geval is, zal de woning helaas weg moeten.

Wanneer vervalt een bouwvergunning?

Zoals reeds besproken vervalt een bouwvergunning enkel wanneer ze niet tijdig gebruikt werd. Onder de huidige wet zijn er drie situaties wanneer dit het geval is:

  1. Wanneer je twee jaar na de exacte datum van de verkrijging van de bouwvergunning nog steeds niet bent begonnen bent met de bouw van de woning.
  2. Wanneer je wel begonnen was met de bouw maar gedurende een periode van meer dan twee jaar niet meer verder aan de woning werkte.
  3. Wanneer de woning na vijf jaar niet volledig winddicht is.

Bobinvest koopt alle soorten vastgoed in Limburg en Vlaams-Brabant, inclusief woningen zonder (bouw)vergunningen of gesitueerd in zonevreemd gebied. Ontdek onze voordelen.

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook