De Vastgoedvragen: Wat kan ik doen als de verkoper weigert op te dagen bij het tekenen van de akte?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Is er een compromis of verkoopovereenkomst getekend?

Belangrijk in dit verhaal is het volgende: tekende je een officiële verkoopovereenkomst met de verkoper(s)? De verkoopovereenkomst wordt ook wel eens het compromis genoemd. Wie zijn huis verkoopt, tekent eerst dit verkoopdocument voordat hij bij de notaris in de akte de officiële verkoop van zijn woning verklaart.

Wanneer is de verkoop bindend en kan de (ver)koper er niet meer onderuit? Vanaf het tekenen van de eerste verkoopovereenkomst/compromis. Dit eerste document maakt de verkoop bindend en bepaalt de voorwaarden. De latere akte bij de notaris bevestigt de officiële verkoop en alle partijen zijn gedwongen dit te tekenen.

Alleen wanneer de voorwaarden van de compromis/verkoopovereenkomst niet voldaan of geschonden werden, kan de verkoop bij het tekenen van de akte niet doorgaan.

Heb je geen verkoopovereenkomst? Dan zal je helaas de verkoop niet kunnen afdwingen.

Nu komt het probleem. Je hebt een ondertekend compromis, maar één van de verkopers komt niet opdagen bij de notaris. Hoe krijg je de akte getekend? Je hebt twee keuzes.

1. Afdwingen van de verkoop

Je kan ten eerste naar de rechter stappen om de verkoop af te dwingen. Overleg hiervoor even met een advocaat.

2. Ontbinden van de verkoopovereenkomst met schadevergoeding

Je kan daarnaast via de rechtbank een ontbinding van de verkoopovereenkomst/het compromis vragen. Je bent dan als (ver)koper niet meer verplicht om de woning aan te kopen. Je kan daarnaast aan de rechter een schadevergoeding vragen.

Meer weten over het compromis?
Mag ik ontbossen wanneer ik mijn grond verkavel?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook