De Vastgoedvragen: Wat als ik mijn woning enkel kan verkopen met verlies?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ik wil mijn huis verkopen met verlies. Het is een zin die je zelden hoort op de vastgoedmarkt. Soms kan het gewoon écht niet anders… We leggen het even uit.

 

Waarom verkoopt iemand zijn woning met verlies?

 

Heel kort: omdat hij of zij geen andere keuze heeft. Wanneer je een woning koopt, leg je daarvoor een bepaald bedrag op tafel. Voor de meeste eigenaars is het kopen van vastgoed een investering. De waarde van hun woning stijgt elk jaar en later krijgen ze een groter bedrag op de bankrekening. Kortom, ze krijgen later voor het huis meer geld dan ze oorspronkelijk ervoor hebben betaald.

 

Soms heb je pech en draait de situatie anders uit. Na de verkoop wordt de woning plots minder waard. Je hebt dus voor het huis meer betaald dan je in de toekomst ervoor zal krijgen.

 

Dit brengt voor jouw hypothecaire lening grote problemen met zich mee. Wanneer je de woning zou verkopen, kan je niet de volledige lening terugbetalen. Je blijft dus met een restschuld achter die je nooit via het huis zal kunnen aflossen, en waarvoor je dus zelf na de verkoop nog met nieuw spaargeld over de brug moet zien te komen.

 

Hoe kan de waarde van een woning na verkoop dalen?

 

Hierop bestaat geen éénduidig antwoord. De buurt kan achteruitgaan door een nieuw en slechter gemeentebeleid, waardoor veel faciliteiten in de buurt verdwijnen. Een deel van jouw grond kan onteigend worden voor de bouw van een nieuwe baan die zal zorgen voor de nodige geluidshinder. Kopers vermijden jouw buurt door langdurige negatieve media-aandacht. Of misschien wordt er wel een bouwovertreding ontdekt en moet je een deel van de woning slopen. Kortom, genoeg situaties waarin de prijs van jouw huis plots kan dalen.

 

Wat kan je doen?

 

Je hebt twee mogelijkheden. Als de problemen die de waarde van je huis doen dalen tijdelijk zijn, kan je gewoon wachten tot deze moeilijkheden opgelost zijn. Gemeentebeleid kan veranderen. Leegstaande buurthuizen kunnen verkocht worden. Media-aandacht kan verdwijnen. Maar wat als je niets kan doen? Bijvoorbeeld bij een pas ontdekte bouwovertreding… Dan heb je geen andere keuze dan je huis te verkopen met verlies.

 

Verkoop snel de woning

 

Belangrijk is dat je jouw woning snel verkoopt. Hoe langer je wacht, hoe minder de woning waard wordt en hoe groter de restschuld zal zijn na de verkoop. Toch zal het schoentje hier vaak knellen bij potentiële kopers. Zij zullen huizen in minder aantrekkelijke buurten vermijden. Ook nemen ze liefst genoeg denktijd voordat ze effectief overgaan tot de aankoop. Daarna moeten particuliere kandidaten na het tekenen van de verkoopovereenkomst nog wachten op de goedkeuring van hun lening. Keurt de bank hun hypotheek niet goed? Dan start de zoektocht naar een nieuwe eigenaar opnieuw.

 

Krijgen ze de lening wel? Dan moet je nog drie tot vier maanden wachten tot je de akte bij de notaris kan tekenen en de woning effectief verkocht is. Heel wat verloren tijd en oplopende kosten voor jou dus.

 

Verkopen aan een investeerder

 

Het is veel interessanter om jouw woning aan een professionele vastgoedinvesteerder te verkopen. Zij hebben voldoende financiële middelen om zelf de aankoop van jouw woning te financieren. Kortom, snel verkocht aan de juiste koper.

 

Waar vind je zo’n professionele koper? Je kan op zoek gaan naar een private investeerder. Maar veel makkelijker is om op Google even te zoeken naar een vastgoedhandelaar zoals Bobinvest in jouw buurt.

 

Heb jij een woning die je snel wil verkopen? Ontdek hier onze voordelen.

 

Lees hier meer over de notariële akte.

 

 

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook