De Vastgoedvragen: mag ik ontbossen bij een verkavelingsvergunning?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je gaat jouw stuk grond verkavelen tot twee bouwgronden. De verkavelingsvergunning is binnen, maar er staat een stuk bos in de weg. Mag je die bomen kappen en jouw grond ontbossen, zodat jouw verkaveling bouwklaar wordt?

Ontbossen in Vlaanderen

Je mag in Vlaanderen niet zomaar de hakbijl boven halen om een stuk bos op jouw grond te kappen. Ontbossen mag enkel wanneer je in bezit bent van een omgevingsvergunning tot ontbossing. Deze vergunningsaanvragen worden door de overheid streng gecontroleerd en worden slechts in vier situaties toegekend.

Uitzondering ontbossen bij verkavelen van grond

Eén situatie waarin je wettelijk bos mag kappen, is wanneer je over een geldig omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden bezit. Let op: je mag pas ontbossen wanneer je een omgevingsvergunning tot ontbossing in handen hebt en niet wanneer je enkel over een verkavelingsvergunning beschikt.

Compensatieplicht bij ontbossing

Jouw grond ontbossen is ook niet gratis. Je moet bij het indienen van de ontbossingsvergunning een compensatie voorstellen. Je kan de gekapte bomen op twee manieren compenseren:

  1. Je plant zelf, of laat iemand dat iemand doen, nieuwe bomen op een andere plek. De overheid heeft een website ontwikkeld waar je eigenaars van gronden kan vinden die jou daarvoor de kans geven: www.boscompenseren.be
  2. Je doneert een bosbehoudingsbijdrage aan het Bossencompensatiefonds. De overheid gebruikt het verzamelde geld om zelf nieuwe bomen te planten.

Ik verkoop mijn grond. Moet de volgende eigenaar opnieuw een vergunning aanvragen?

Zowel de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden als de vergunning voor de ontbossing zijn niet gebonden aan een persoon, maar aan het onroerend goed. Dat betekent dat wanneer je de grond doorverkoopt je ook de vergunningen automatisch aan de nieuwe eigenaar meegeeft. Stel dat jij nog niet startte met de ontbossing, kan de volgende eigenaar dit nog altijd doen. Hij/zij hoeft geen nieuwe aanvraag in te dienen.

Meer Bobinvest content? ?

https://bobinvest.be/de-vastgoedvragen-mag-ik-een-tijdelijke-mobiele-woonunit-plaatsen/

 

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook