De Vastgoedvragen: Mag ik nog een centrale verwarming op stookolie installeren?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De Vlaamse regering heeft beslist: vanaf 2021 mag je geen stookolieketels meer installeren. Wie een nieuwe woning bouwt of de centrale verwarmingsinstallatie renoveert, zal voor een andere brandstof moeten kiezen. Gaan we dan allemaal massaal moeten overschakelen op aardgas? Nee, want ook aardgasaansluitingen worden vanaf 2021 voor nieuwe woningen stopgezet. Waarmee gaan we onze woningen dan moeten verwarmen? Maak kennis met de warmtepomp en het warmtenet.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt via een compressor warmte uit de grond, het water en de lucht om zo de woning te verwarmen. Let op: een warmteboiler is niet hetzelfde als een warmtepomp. Een warmteboiler verwarmt enkel water, terwijl een warmtepomp zowel de woning als eventueel het water kan verwarmen.

Nu horen we je al denken. Hoe kan een warmtepomp uit de koude winterlucht warmte halen? Toch is het mogelijk. Als je het complex systeem wil leren kennen, kan je de onderstaande video bekijken. Daarin wordt in detail uitgelegd hoe een luchtwarmtepomp jouw woningen in de winter kan verwarmen.

https://youtu.be/yMGB4y4glpQ?t=65

 

Allemaal goed en wel, maar wat is het prijskaartje. Ga ik meer moeten betalen voor zo’n installatie? Gemiddeld betaal je voor een stookolieketel 7000 euro, inclusief installatiekosten. Een luchtwarmtepomp kost gemiddeld tussen de 4000 en 8000 euro. De installatiekosten zijn dus ongeveer hetzelfde.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een totaal andere energiemanier om warmte op te wekken dan de warmtepomp. Bij een warmtenet heb je zelf geen centrale verwarming, maar ben je aangesloten samen met andere gezinnen op een netwerk die door één aparte verwarmingsketel van warmte voorzien worden. Je hebt dus één grote verwarmingsketel voor bijvoorbeeld 200 gezinnen die erop zijn aangesloten. Zo’n netwerk is momenteel alleen maar mogelijk in een stad of wijk. Momenteel hebben slechts enkele wijken in België toegang tot zo’n warmtenet. Eén daarvan is de wijk Bervoets te Vorst (Brussel) waar 239 woningen en 12 handelszaken zijn aangesloten op eenzelfde warmtenetwerk.

 

Wat is het voordeel? Het is makkelijk. Je hebt zelf geen centrale verwarmingsinstallatie meer in huis en je bestelt gewoon warmte zoals je elektriciteit, water en gas aan huis laat leveren. Wat is het nadeel? Je moet natuurlijk net zoals bij een gasaansluiting via ondergrondse buizen toegang hebben tot het warmtenetwerk.

Lees de officiële eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen op de website van de Vlaamse overheid.
Weet je al dat vanaf 2020 het dak van jouw woning geïsoleerd moet zijn?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook