De Vastgoedvragen: Mag ik een huis of appartement splitsen in twee?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een huis, duplexappartement of andere woning gekocht die je wil splitsen in twee nieuwe appartementen. Hoe begin je daaraan en waarmee moet je allemaal rekening houden?

Aanvraag omgevingsvergunning

Het eerste wat je zal moeten doen, is naar het gemeentehuis stappen om inlichtingen op te vragen. Als je een appartement of woning splitst, wijzig je namelijk het aantal woongelegenheden in het gebouw. Je hebt daarvoor wettelijk een bouwvergunning nodig, vanaf 2018 ook een omgevingsvergunning genoemd. Zo’n vergunning kan je verkrijgen door op het online Omgevingsloket een aanvraag in te dienen. Toch adviseren wij op voorhand om even bij de gemeente langs te gaan om informatie en begeleiding in te winnen.

Hoeveel eigenaar zijn er in het gebouw?

Pas als je een goedgekeurde omgevingsvergunning in handen hebt, kan je naar de volgende stap gaan: de mede-eigenaars van het gebouw overtuigen om een splitsing goed te keuren. Ben je eigenaar van heel het gebouw? Dan is er geen probleem. Dan kan je zelf naar de notaris stappen om de basisakte te maken of te wijzigen.

Ben je mede-eigenaar? Hierbij komt heel wat meer kijken. Als je een appartement splits, betekent dat ook dat het aandeel van de mede-eigenaars in de woning verkleint en ze minder inspraak krijgen. Zoiets kan enkel in de basisakte worden vastgelegd. Zo’n verandering kan enkel goedgekeurd worden met toestemming van de andere eigenaars.

Waarom mede-eigenaars de splitsing kunnen weigeren

Wanneer zij weigeren om de splitsing goed te keuren, kan dit voor jou zeer vervelend zijn. Vanuit het perspectief van de mede-eigenaars is het soms belangrijk om het bijmaken van wooneenheden te voorkomen. Stel dat er twee appartementseigenaars zijn die beiden 50% van het gebouw bezitten. Als één daarvan zijn appartement in twee verdeelt, bezit hij voortaan 66% van het gebouw en de andere eigenaar nog maar een derde. Bij het maken van beslissingen zal de 66%-eigenaar altijd met zijn meerderheid zijn wil kunnen doordrijven.

Splitsen zonder omgevingsvergunning

Je denkt misschien. Ook al krijg ik geen toestemming en vergunning. Wat kunnen ze doen als ik het toch gewoon doe? De gemeente kan dwingen jou de splitsing ongedaan te maken en zwarte straffen opleggen.

Meer informatie over de aanvraag van een omgevingsvergunning op de Vlaamse overheid
Wie betaalt de syndicuskosten van een niet verkocht appartement?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook