De Vastgoedvragen: Kan mijn buur vragen om de omheining af te breken?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een prachtige afscheiding die netjes jouw tuin met die van de buurman verdeelt. Maar nu vraagt de buurman om de omheining af te breken. Kan hij eisen om de schutting weg te halen?

Als de omheining op de perceelgrens staat

Laten we meteen beginnen met de vraag: waar staat de omheining? De afscheiding op de perceelgrens is zowel eigendom van jou als van de buurman. Wil je deze omheining aanpassen, dan zal je de toestemming van jouw buur moeten krijgen. Datzelfde geldt ook voor jouw buurman. Enkel met toestemming van beide partijen kan de afscheiding op de perceelgrens veranderd worden.

De buurman kan eisen om deze omheining af te breken, maar als jij niet akkoord bent, stopt het verhaal daar ook meteen. Omdat je dus mede-eigenaar bent, kan de buurman niet eenzijdig de sloophamer boven halen. Stel dat hij toch de schutting afbreekt, dan kan jij daarvoor ook een schadevergoeding bij de vrederechter vragen.

Als de omheining op jouw perceel staat

Je kan ook een omheining plaatsen op je eigen perceel als je geen zin hebt in al dat gedoe over de gezamenlijke schutting. Er zijn daarvoor wel enkele voorwaarden. We overlopen eerst wat je standaard mag plaatsen zonder aanvraag van een bouwvergunning.

  • Een open afsluiting van draad of draadgaas. Dit mag tot 2m hoog.
  • In de voortuin en maximaal 30 meter van de woning verwijderd: een gesloten omheining zoals een muur. Dit mag tot 1 meter hoog.
  • In de achter- en zijtuin en maximaal 30 meter van de woning verwijderd: een gesloten omheining zoals een muur. Dit mag tot 2 meter hoog.

Wanneer jouw schutting overeenkomt met één van deze drie mogelijkheden, kan de buurman niet vragen om het af te breken. De schutting staat dan volkomen legaal zonder bouwvergunning op jouw eigen grond.

Wat als de schutting niet aan deze drie voorwaarden voldoet? Dan moet je een bouwvergunning hebben om de schutting te bouwen. Als de bouwvergunning toegekend is, kan de buurman opnieuw niet eisen dat je de schutting afbreekt. Stel dat je geen bouwvergunning hebt, dan staat de afscheiding niet legaal en is de kans groot dat je de omheining zal moeten afbreken.

Let op: er zijn vaak kleine verschillen tussen gemeenten. Vraag dus zeker in jouw gemeente voor de zekerheid de lokale omheiningsvoorwaarden op.

Lees meer over de afscheiding en omheining op de officiële website van de overheid.
Welke soorten bebouwingen zijn er?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook