De Vastgoedvragen: Kan ik betaald worden voor het verlenen van een erfdienstbaarheid?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De buurvrouw eist dat ze met haar wagen over jouw oprit mag rijden, zodat ze op haar achterliggende privéparking kan parkeren. Maar jij ziet dat niet zitten. Het levert namelijk extra slijtage op aan de opritklinkers, waarvoor jij in de toekomst de kosten zal betalen. Dan krijg je een idee: kan de buurvrouw niet meedelen in de kosten? Kan jij betaald of vergoed worden voor het verlenen van een erfdienstbaarheid.

Gaat het over een nieuwe, nog niet vastgelegde erfdienstbaarheid?

Er bestaat geen regel die jou dwingt een erfdienstbaarheid te verlenen. Ook ben je nooit verplicht kosteloos een erfdienstbaarheid ter beschikking te stellen. Dus, het is ten eerste volledig aan jou om te beslissen of je de buurvrouw toegang geeft tot je oprit.

Ten tweede bestaan er geen wettelijke regels over hoe zo’n overeenkomst eruit moet zien. Je kan aan de buurvrouw vragen te betalen voor de erfdienstbaarheid die ze wenst. Je mag zelfs vragen dat ze in staat voor het onderhoud van de klinkers op het stuk grond waarvoor je haar een erfdienstbaarheid verleent.

Een erfdienstbaarheid kan in sommige situaties door een rechter afgedwongen worden. De rechter oordeelt hierover zeer streng. In dit geval beslist de rechter hoe en onder welke voorwaarden/vergoedingen de erfdienstbaarheid afgedwongen zal worden. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat jouw buurvrouw via de rechter toegang tot je oprit zal krijgen. Doorgaans dwingt de rechter alleen in extreme situaties erfdienstbaarheid af. Bijvoorbeeld: wanneer een woning volledig ingesloten ligt en enkel via de oprit van de buren bereikbaar is.

Spreken we over een reeds gevestigde erfdienstbaarheid?

Wanneer we het hebben over een erfdienstbaarheid die al reeds gevestigd was, hebben we helaas slecht nieuws. Je kan de voorwaarden van een gevestigde erfdienstbaarheid niet veranderen. Zij zijn namelijk bij de notaris in een akte vastgelegd. Alleen met toestemming van de persoon die geniet van de erfdienstbaarheid, kan je toegang tot je oprit opzeggen of onder andere voorwaarden verlenen.

Meer weten over erfdienstbaarheden?
Altijd al willen weten of je de buurman kan dwingen mee te betalen voor de omheining?

 

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook