De Vastgoedvragen: Is het slim om een huis met geluidshinder te kopen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een woning op het oog. Het probleem: het huis ligt naast een autostrade, spoorweg of andere drukke baan. Is het slim om een woning met geluidsoverlast te kopen? Wat kan je tegen geluidshinder doen?

Geluidsoverlast is persoonlijk

Hoe storend geluidsoverlast kan zijn, is afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige eigenaars van woningen wennen snel aan de drukte van een nabije straat of snelweg. Andere bewoners blijven zich storen aan de geluidshinder. Geluidsoverlast is een zeer persoonlijke ervaring.

Beglazing lost geluidshinder op

Afbeeldingsresultaat voor geluidswerend glas

Geluidsoverlast door een autostrade, spoorweg of drukke baan is gelukkig makkelijk op te lossen. De beglazing van jouw woning speelt hierin een belangrijke rol. Zo kan je kiezen voor geluidswerend glas. Het verschil met de normale hoogrendementsbeglazing is dat er extra folie tussen de lagen glas zit. Hierdoor worden geluiden van buitenaf gedempt.

Focus ook op de positieve punten

Vaak kan mogelijke geluidshinder de enige doorslaggevende factor worden in het beslissingsproces om een woning al dan wel of niet aan te kopen. Neem een stap terug en bekijk ook de positieve punten van de woning. Wie dichtbij een snelweg, treinstation of hoofdweg woont, geniet daar ook veel voordelen van.

Je bent snel bereikbaar en staat na enkele minuten al bij belangrijke faciliteiten zoals de dokter, de basisschool of de lokale supermarkt. Wie de voordelen van een centrale en snel bereikbare ligging wil, zal ook het nadeel van geluidshinder erbij moeten nemen.

Een belangrijker probleem: fijn stof

Geluidsoverlast komt misschien dan wel in je hoofd als eerste probleem naar boven. De luchtkwaliteit naast snelwegen vormt vaak een groter probleem. We gaan er geen doekjes om winden. Een drukke baan met veel verkeer zorgt voor ongezonde lucht.

Hoe ongezond de lucht is, hangt af van de locatie. Er zijn veel factoren die de luchtkwaliteit bevorderen of verder doen afnemen: de gereden snelheid, het aantal auto’s… Je kan helaas niet per straat de luchtkwaliteit in Vlaanderen terugvinden. Je kan wel hier per gemeente de luchtkwaliteit bekijken.

Hoe belangrijk moet fijn stof in jouw beslissing zijn om het huis al dan wel of niet aan te kopen. Ongezonde lucht kan gerelativeerd worden. Heb je gezondheidsproblemen zoals astma ? Dan raden we het niet aan. In alle andere gevallen kan je ervoor kiezen om het huis te kopen. Zolang je tijdens de spitsuren het raam dichthoudt, kan je de luchtkwaliteit in jouw huis controleren.

De checklist

Wie na deze uitleg nog altijd geen beslissing kan maken, helpen we hieronder even met een checklist op weg.

  • Lijst de voor- en nadelen van de woning op, zonder even rekening te houden met geluidsoverlast.
  • Denk ook aan jouw budget. Heb je geld over om de ramen naast de autostrade of spoorweg te vervangen met geluidswerend glas? Of is het enkel mogelijk om het huis te betalen en meer niet?
  • Hoe belangrijk is de ligging? Pendel je met de autostrade of de trein naar jouw werk? Vind je het belangrijk om snel een belangrijke weg te kunnen gebruiken voor jouw verplaatsingen?
  • Wen je snel aan geluiden? Of kruipen vervelende tonen net in jouw hoofd, zodat je ze zelfs gaat horen wanneer ze er niet zijn?
  • Heb je gezondheidsproblemen en nood aan een zeer goede luchtkwaliteit?

Zin in meer Bobinvest content? ?

Is het slim om een huis met een bouwmisdrijf te kopen?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook