De Vastgoedvragen: Is er kalk in het water van mijn gemeente?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De eerste woorden van de verkoper verbaasden je : ‘de buren beweren van wel, maar eigenlijk zit er geen kalk in het drinkwater hier.’ Je had nog nooit over kalk moeten nadenken. Vormt kalk zo’n groot probleem? En in welke gemeentes heb je er net meer of minder last van? We leggen het even uit.

https://datawrapper.dwcdn.net/jaerE/5/

Wat is kalk?

Wanneer we spreken over kalk in kraanwater hebben we het, even kort door de bocht, over opgelost calcium. Water dat veel kalk bevat, noemen we hard water.

Hoe hard drinkwater is, wordt uitgedrukt in waterhardheid of kalkgehalte. Er zijn doorgaans twee manieren om zo’n gehalte aan te duiden. Om het makkelijk te maken gebruikten wij in de bovenstaande kaart slechts één: de Franse graden. Daar krijgt water een cijfer van 0 (zeer zacht water zonder kalk) tot 45 (zeer hard water met veel kalk).

Waarom is hard water (g)een probleem?

Neem even een waterkoker bij de hand en vul het met kalkrijk water. Zoals we daarnet al hebben vermeld, is kalk in drinkwater een soort opgelost calcium.

Wanneer de waterkoker opwarmt, verdampt een deel van het water. Daardoor neemt de oplosbaarheid van dat calcium in het water af. Een deel van het kalk in het water zet zich daardoor aan in het toestel. Giet maar even het water uit de waterkoker af. Je ziet op de bodem en aan de randen een witte laag. Dat is kalkaanslag en dat is voor veel mensen een probleem.

Is kalk schadelijk?

Wat is het probleem precies? Voor de gezondheid is er niets aan de hand. Kalk is zeer onschuldig en mensen hebben ervan een dagelijkse dosis nodig. Voor het poetswerk en de huishoudelijke toestellen is het een ander verhaal:

  • De overgebleven kalkaanslag kan leidingen verstoppen in bijvoorbeeld de vaatwasser, wasmachine, douchekop of waterkraan.
  • Ook de boiler zelf kan een kalklaag krijgen waardoor de verwarming van het water minder goed verloopt.
  • Douchetegels zijn moeilijker schoon te krijgen.
  • Glazen en servies krijgen een doffe laag.

Is het slim om een woning in kalkwaterrijk gebied te kopen?

Al die nadelen doen je misschien denken of het wel een goed idee is om een woning in zo’n gebied te kopen. Toch zijn de problemen snel en makkelijk opgelost.

Laat je toestellen zoals de boiler jaarlijks nakijken en kalkvrij maken. Je kan daarnaast in de supermarkt speciale zouten kopen die bijvoorbeeld de vaatwasser kalkvrij houden. Ook kan je een waterverzachter installeren die het water onthard voordat het naar de toestellen gaat.

Laat hard water dus zeker niet jouw ideale woning met droomlocatie verpesten!

Is het slim om een huis met geluidsoverlast te kopen?
Ontdek meer over de waterhardheid in jouw gemeente?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook