De Vastgoedvragen: Hoe verkoop ik een appartementsgebouw?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dagelijks worden in ons land appartementen gekocht en verkocht. Maar wie een appartementsgebouw in zijn bezit heeft, weet vaak niet waar hij of zij moet beginnen. Kopers zijn beperkt en hebben vaak niet de financiële middelen om heel het gebouw te kopen. Wij zetten de mogelijke opties even op een rij.

 

Hoe verkoop je een appartementsblok?

 

Je hebt twee opties. Ofwel verkoop je het gebouw als aparte appartementen, ofwel verkoop je het gebouw in één keer als investering. Wanneer is welke optie het beste?

 

Elk appartement apart verkopen doe je best als het gebouw nieuwbouw is en de appartementen geen gebreken/nood aan renovatiewerken vertonen. Ook als je aan particulieren verkoopt, kies je best om de appartementen apart te verkopen. Particulieren hebben vergeleken met investeerders en vastgoedbedrijven weinig koopkracht en kunnen maximaal twee panden aankopen.

 

Het nadeel is dat je niet zeker zal zijn van de vraagprijs. Kopers zullen per appartement een bod uitbrengen. Daardoor kunnen de verkoopbedragen per woning enorm verschillen. In België heeft men ook de gewoonte om steeds onder de vraagprijs te bieden. Daardoor is het moeilijk om een consistente verkoopprijs voor elk appartement te ontvangen.

 

Daarnaast kan de verkooptijd van heel het appartementsgebouw enorm oplopen. De beste appartementen worden als eerste verkocht, maar de minder goede blijven over en kunnen nog een hele tijd te koop blijven staan, met als resultaat dat klanten nog minder zullen bieden op deze overgebleven appartementen.

 

Het gebouw in één keer verkopen aan een investeerder is een betere oplossing voor wie liever zekerheid verkiest. Je krijgt een consistent bedrag en een snelle verkooptijd. Het struikelblok is dan wel: waar vind ik een investeerder?

 

Je zal op zoek moeten gaan naar een vastgoedhandelaar, vastgoedontwikkelaar of andere vastgoedbedrijven. In Limburg zijn het aantal investeerders beperkt. Bobinvest koopt als één van de weinige vastgoedhandelaren appartementsgebouwen in Limburg en omstreken. Wij kunnen een oplossing zijn. Lees hier onze voordelen.

 

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook