De Vastgoedvragen: Hoe kan ik mijn buur dwingen om de scheidingsmuur te vervangen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De buurman of buurvrouw wil niet betalen om de oude, onveilige scheidingsmuur te vervangen. De buur ziet de kosten van een nieuwe omheining niet zitten. Wat kan je hiertegen doen? Kan je jouw buurman dwingen om mee te betalen aan een nieuwe afscheiding in de tuin?

Staat de scheidingsmuur op de perceelgrens? Zo ja, dan is omheining zowel eigendom van jou als de buurman. Kan je in dit geval de buur dwingen om de afscheiding te vervangen? Het antwoord is ja. Al zal je daarvoor naar de vrederechter moeten stappen. Deze rechter behandelt alle geschillen tussen buren. Hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

De gratis verzoeningszitting

Eerst nodigt de rechter beide partijen uit voor een verzoeningszitting om te kijken of de problemen toch niet zonder een vonnis opgelost kunnen worden. Deze zitting is gratis en vindt plaats achter gesloten deuren. Als de partijen in deze zitting een akkoord bereiken, is dit akkoord even rechtsgeldig als een vonnis.

Stel dat de buurman blijft volhouden dat hij niet voor de vervanging van de schutting betaalt tijdens de zitting. Dan start de echte gerechtelijke procedure pas. De vrederechter maakt dan een bindende beslissing om het geschil op te lossen. De rechter zal dan zelf oordelen of het vervangen van de scheidingsmuur echt nodig is.

Na het vonnis bent u of de buur gedwongen om dit uit te voeren. Tegen kleine geschillen onder de 2000 euro kan ook geen beroep aangetekend worden.

Let op: als de omheining alleen op de grond van de buurman staat en aan de wettelijke voorschriften voldoet, is de afscheiding volledig van hem en heb je helaas niet het recht om hem te dwingen zijn schutting te vervangen.

Meer weten over de vrederechter?
Wat zijn de wettelijke regels voor het plaatsen van een omheining?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook