De Vastgoedvragen: Hoe kan ik een huis met bouwovertreding verkopen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Bouwovertredingen maken potentiële kopers bang. Woningen met bouwmisdrijven hebben de grootste kans om na 12 maanden nog steeds te koop te staan. Als vastgoedhandelaar komen wij regelmatig huizen met bouwmisdrijven tegen. Zo gaan wij ermee om.

 

1. Regulariseer de bouwovertreding

 

Bouwovertredingen moeten niet altijd worden afgebroken. Soms kan een bouwmisdrijf toch nog goedgekeurd worden door de gemeente. Het is dus belangrijk dat je eerst jezelf goed informeert over de mogelijkheden. Kan het bijgebouw, de garage… mits enkele aanpassingen en/of goedkeuringen toch nog blijven? Ga bij jouw lokale gemeente langs en vraag alle opties even na.

 

2. Wat is de grootte van de bouwovertreding?

 

Hoe groot is de bouwovertreding? Moet een volledig bijgebouw worden afgebroken? Of verdwijnt er enkel een tuinhuisje? De grootte van een bouwovertreding bepaalt hoe verkoopbaar de woning zal zijn. Als de impact voor de potentiële koper beperkt blijft, zal je weinig rekening ermee moeten houden. Het is dan voldoende om de koper te informeren over het bouwmisdrijf. Het afbreken van een tuinhuis zal waarschijnlijk weinig impact hebben.

 

Stel dat er een deel van de woning afgebroken moet worden. Dan wordt het plots moeilijk. Wettelijk ben je verplicht de koper over de bouwovertreding te informeren, en daar loopt het tijdens bezichtigingen vaak mis. Ofwel kan je de vraagprijs verlagen, maar dat is natuurlijk niet interessant. Ofwel probeer je zelf de vereiste werken uit te voeren, maar grote bouwovertredingen oplossen kan veel geld en tijd kosten, en je zal soms hulp moeten vragen van gespecialiseerde aannemers.

 

3. Zoek een investering- of vastgoedbedrijf

 

Wie met een woning met een grote bouwovertreding blijft zitten, kan het beste gaan aankloppen bij een vastgoedbedrijf. In tegenstelling tot particuliere kopers hebben vastgoedhandelaren, vastgoedontwikkelaars en andere investeerders meer middelen en ervaring om deze woningen te kopen. Vaak kopen deze bedrijven, zoals Bobinvest, jaarlijks heel wat panden met renovatiewerk en schrikken zij niet snel van bouwproblemen.

 

Bobinvest koopt alle soorten woningen in Limburg en omstreken. Ook huizen met bouwovertredingen worden door ons aangekocht. Bekijk onze voordelen.

 

Ontdek hier meer over het regulariseren van een bouwovertreding.

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook