De Vastgoedvragen: De bewoonbare oppervlakte van mijn gekocht huis klopt niet en wijkt af

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt een woning gekocht, maar wat blijkt nu? De bewoonbare oppervlakte is veel kleiner dan oorspronkelijk aangegeven en klopt niet. Wat kan je hier tegen doen?

Laten we beginnen met het probleem van de bewoonbare oppervlakte. Er bestaat geen standaardmethode om deze oppervlakte op te meten. Daardoor kunnen verschillende personen zeer diverse meetresultaten registreren.

Gewonnen rechtszaken uit het verleden

Betekent dit dat we een afwijking moeten aanvaarden? In de jaren ’70 is er één rechtszaak geregistreerd waarin kopers door een afwijking van de bewoonbare oppervlakte de verkoop teniet hebben kunnen verklaren. Maar in deze rechtszaak had de bewoonbare oppervlakte de grootte van het perceel gekregen. Daarnaast zijn deze uitspraken al meer dan 50 jaar geleden en is er bij de verkoopvoorwaarden anno 2019 heel wat veranderd.

Eén van deze veranderingen is de introductie van het energieprestatiecertificaat dat opgesteld wordt door een onafhankelijke deskundige. Veel verkopers houden zich doorgaans vast aan de bewoonbare oppervlakte die door deze energiedeskundige in het EPC wordt vastgesteld. Daardoor is de kans zeer klein dat een afwijking op deze bewoonbare oppervlakte juridisch vervolgd kan worden.

De verkoopakte uitzondering in verband met bewoonbare oppervlakte

Daarnaast wordt er vaak in de verkoopakte opgenomen dat de oppervlakte van de woning kan verschillen met de meegedeelde vierkante meters. De oppervlakte wordt niet gegarandeerd. Helaas betekent dit voor jou dat je zeer moeilijk en enkel in uitzonderlijke situaties een schadevergoeding of nietigverklaring van de verkoop kan eisen.

Wat kan je wel doen? Als je écht wil weten hoeveel vierkante meters van jouw toekomstige woning bewoonbaar zijn, vraag je aan de verkoper toestemming om tijdens de tweede bezichtiging de ruimtes zelf even op te meten. Daarnaast moeten we wel even de nadruk op de bewoonbare oppervlakte relativeren. Bij een bezichtiging zie en voel je namelijk zelf heel goed de ruimte van de woning aan.

Zin in meer Bobinvest content? ?

Waar ben ik verplicht rookmelders op te hangen?

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook