De Vastgoedvragen: Als ongehuwd koppel samen een woning kopen met ongelijke inbreng

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Je wil samen met jouw partner een huis of appartement kopen. Toch is er een probleem. Hoe ga je dit financieren? Jouw vriend(in) heeft minder spaargeld. Jij zal dus meer moeten inbrengen bij de aankoop van jullie droomwoning. Je vraagt jezelf af: hoe kunnen we dit eerlijk regelen? Er zijn twee manieren waarop je met deze ongelijk inbreng kan omgaan.

Optie 1: jullie kopen de woning in ongelijke deling

De eerste mogelijk is dat jullie naargelang de eigen inbreng de eigendomsaandelen van de woning laten opdelen. Dat betekent dat de partner die 70% van de aankoopprijs betaalde ook voor 70% eigenaar van de woning wordt. Het voordeel is dat elke partner later bij de verkoop van de woning exact het investeringsaandeel terug krijgt. Toch is er ook een nadeel. Je draagt afhankelijk van de grootte van jouw eigendomsaandeel minder of meer bij tot de eigendomskosten van de woning.

Optie 2: jullie kopen de woning in gelijke delen met terugbetaling

In deze optie worden jullie beiden voor 50% eigenaar van de woning. Stel dat jij opnieuw 70% van de aankoopprijs betaalt. In de verkoopovereenkomst wordt neergeschreven dat jouw partner belooft de overige 20%, die jij dus te veel hebt betaald, terug te betalen gedurende of aan het (vroegtijdige) einde van jullie relatie. Het voordeel van deze optie is dat jullie beiden voor 50% in de eigendomskosten delen. Er is ook een nadeel. Wanneer jouw partner omwille van schulden of andere redenen jou niet kan terugbetalen, deelt hij/zij wel als eigenaar voor 50% in de verkoopopbrengsten, terwijl hij/zij maar voor 30% heeft ingebracht.

https://www.youtube.com/watch?v=ylGVnQilVC4

 

Wat is de beste optie voor mij?

Alles hangt natuurlijk af van de financiële mogelijkheden van jouw partner. Zal jouw partner nooit in staat zijn om 20% van de woning aan jou terug te betalen? Dan kies je beter voor een opsplitsing in ongelijke delen.

Benieuwd of de verkoper de airco of de planten van een woning mag meenemen? Meer weten over de verdeling van eigendomsaandelen bij de aankoop van een woning?

Zin in meer Bobinvest content??

https://www.youtube.com/watch?v=-3579c8GzKo&t=30s

Immotips ontvangen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

en ontvang ons GRATIS e-book.

Deze blogposts
interesseren jou misschien ook